Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Maur i hus

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Maur i hus

Opplever du maur i boligen din, men ikke vet hva du skal gjøre? Vi har lang erfaring med bekjempelse av maur. Ta kontakt med oss idag uforpliktende samtale. Send inn et kontakt skjema, eller ring oss. Vi tilbyr gratis befaring* for å vurdere din situasjon. Vi tar dine problemer på alvor.

Bli kvitt maur i huset

Har du fått maur i hus og vil forsøke å bli kvitt dem selv, anbefaler vi små tuber eller bokser med forgiftet åte. Dette er ofte en effektiv metode for å bekjempe maur.

mauråte
Maur spiser forgiftet åte

 

Når du får maur i hus

Maur kan skape store ubehag når de kommer inn i hjemmet ditt. De kan også lage skader i konstruksjonen hvis de får være der over lengre tid. Ofte er maur et tegn på at det er et underliggende problem med boligen. Derfor kan det være bra å få hjelp av en skadedyrbekjemper for å avdekke hvorfor du har fått maur i hus.Maur kan være små, men de kan skape store problemer når de flytter inn i hjemmet ditt. Maur i Norge kan variere fra 3,5mm til 18 mm, avhengig av arten.

maur i hus

Maur om våren

Når maurkolonier våkner om våren er det som regel vanskelig å finne nok mat ute i naturen. Maur kan da ofte søke etter mat på steder den normalt sett ikke ferdes. Veldig ofte ser vi da at mange huseiere opplever maur i husene sine. Dette er som oftest ikke noe problem og vil forsvinne igjen raskt av seg selv etter noen dager. Denne perioden er ofte i begynnelsen av mai, litt avhengig av temperatur ute.

maur på kjøkken

Dersom du opplever dette vil lokkebokser eller mauråte være et effektivt hjelpemiddel. Plasser åte der hvor du ser maur kommer inn. Det kan være ved døren, eller andre åpninger de har funnet for å komme inn i boligen. Dersom du finner dem på kjøkkenbenken er det viktig å forsøke å finne stedet de bruker for å komme inn. For hvos du plasserer åte på kjøkkenbenken, vil selvfølgelig maur fremdeles være på kjøkkenbenken.

Hvordan bli kvitt maur

Mens maur er relativt ufarlige, kan noen maurangrep forårsake betydelig skade på hjemmet ditt. De kan til og med bli en helserisiko, da de kan bære skadelige bakterier på maten de angriper. Bortsett fra disse farene, kan det å ha maur i huset være en stor kilde til irritasjon. Ingenting forstyrrer en fredelig morgen raskere enn et opptog med maur på kjøkkenbenken.

Å bli kvitt maur som har bosatt seg i vegger, gulv eller tak, er ingen enkel oppgave. Noe som er en av grunnene til at skadedyrbekjempelse av maur er noe av det skadedyrfirmaer jobber mest med. Vi skal gi deg et innblikk i hvordan et skadedyrfirma blir kvitt et maurangrep. Det vil gi deg noen ideer om hva du kan gjøre i tilfelle du opplever maur inne. Det vil også hjelpe deg å vite når du må ringe etter profesjonell hjelp.

Hva gjør man med maur i huset?

Som med de fleste ting som involverer skadedyrbekjempelse, begynner det hele med å bestemme hva slags maurangrep du står overfor. Det finnes flere forskjellige typer maur, og hver og en har sine egne unike egenskaper vi må overvinne.Å bestemme hvilken maurart du har å gjøre med er det første trinnet i å kontrollere maur innendørs.

De vanligste typene maur som finnes i Norge er Stokkmaur, brun og sort jordmaur(sukkermaur), skogsmaur og tremaur.Dersom man ikke klarer å finne eller å blottlegge maursamfunn bør man ikke benytte seg av sprøytemiddel mot maur. I de tilfellene man kun ser tilfeldig aktivitet, bør man bruke gitfig åte som middel for å bekjempe maur. I mange tilfeller vil hjelp fra et skadedyrfirma være den enkleste og billigste løsningen. Man sparer seg da for frustrasjon og misslykkede forsøk på å bli kvitt maur.

Hva gjør en skadedyrbekjemper med maur?

inspeksjon

En skadedyrbekjemper vil begynne med å inspisere hjemmet ditt for å bestemme arten og omfanget av angrepet. Dette vil fortelle mer om hva som er årsaken til problemet, og hvilke tiltak som må til for å bli kvitt maur i boligen.

Det finnes mange typer maur i Norge, men ikke alle utgjør en trussel for hjemmet ditt. Maurtypene som bør bekjempes dersom de bosetter seg eller kommer inn i boliger er: Stokkmaur, sort jordmaur, brun jordmaur, svart tremaur, skogsmaur, sauemaur og faraomaur.

Vi har flere typer maur vi kan støte på inne i Norge, men disse er sjeldnere og ofte ikke nødvendig å bekjempe. Dette er maur som: Eitermaur og kompostmaur.

Sort og brun jordmaur

Jordmaur blir ofte kalt sukkermaur og måler omtrent 3,5 mm, selv om dronningen kan 2-3 ganger så stor. De er svarte eller brune i fargen, dermed navnet.

Jordmaur har en tendens til å danne rette linjer mellom deres koloni og mat- og vannkilder. De livnærer seg på søt honningdugg etterlatt av bladlus. Inne i enn bolig leter de først og fremst etter matkilder som er lik dette. Dermed kan frukttrær, roser og visse busker føre til litt svartmaurangrep.

Når de bosetter seg innendørs kan de etablere kolonier på innsiden av vegger, bak en murfasade, i gulv eller lignende. Ofte blir maurangrep funnet direkte i nærheten av varmekilder som elektriske ovner, varmekabler eller andre varmekilder

sort jordmaur

Stokkmaur

Denne maurtypen er den største vi har i Norge, og kan være noen av de mest ødeleggende av innendørsmaurene. De kan måle opptil 18mm i lengde, så de er mye større enn sort jordmaur. De kommer i en rekke farger, men svart er den vanligste.

Den foretrukne matkilden til stokkmaur er honningdugg fra bladlus, men disse lever også av mer proteinrike kilder som døde insekter de finner miljøet.


stokkmaur

Om våren produserer kolonier bevingede maur som flyr ut på jakt etter nye steder å starte en ny koloni. Svermere er det første tegnet på et stokkmaurangrep. Hvis det oppdages maur med vinger innendørs, er dette et klart tegn på at det er et maurangrep i konstruksjonen på boligen å gjøre.

Stokkmaur er noen av de vanskeligste maurene å kontrollere, på grunn av deres kresne spisevaner og tilstedeværelsen av flere subkolonier.

Sort tremaur

Svart tremaur er skinnende sort og har bredt hode. Arbeiderne er 4-6 mm lange, dronningene opp til 6,5mm. Sortt tremaur har en spesiell lukt som kan minne om appelsin og som kan brukes til å identifisere mauren. Om du knuser en maur mellom fingrene kommer lukten godt fram.

Svart tremaur bygger kartongreir. Kartongreiret har en karakteristisk mørkegrå farge og består av partikler fra ved, tørt plantemateriale og jord. Dette er klebet sammen ved hjelp av honningdugg fra bladlus og andre plantesugere.

svart tremaur

Skogsmaur

Dette er maurene vi finner i store maurtuer som oftest av barnåler i skogen, over det meste av Norge. De skiller seg fra stokkmaur ved at de er litt mindre og har et tofarget svart hode, med røde felt på sidene.

I naturen er skogsmaur et viktig nyttedyr. De bygger store maursamfunn som kan bestå av flere store tuer av barnåler og annet organisk materiale. Samfunnene kan inneholde opptil hundre tusen arbeidere og mange hundre dronninger.

skogsmaur

Skogsmaur overlever ved å livnære seg på honningdugg fra bladlus, små insekter og andre virvelløse dyr. De er selv en viktig matkilde for blant annet fugler. Normalt sett er ikke skogmaur skadelig for mennesker eller strukturer. Imidlertid kan maur bli aggressive når de blir forstyrret og kan bite og sprute maursyre. Det kan være irriterende, men det er heldigvis ikke farlig. Noen ganger kan skogsmaur flytte inn i boliger med tua si. I slike tilfeller bærer de hekkemateriale og kan føre til lokaliserte fuktproblemer.

Oppdager man dette i sin bolig bør man så raskt som mulig sette i gang tiltak for å fjerne problemet.

Bruk en artsspesifikk metode

Når en skadedyrbekjemper vet hva de har å gjøre med, begynner de å forberede seg på å bli kvitt angrepet. De spesifikke tiltakene vil variere basert på typen maur. Hovedsaken er å sørge for at maur ikke kommer seg inn i hjemmet ditt. Deretter er det på tide å fjerne alle potensielle matkilder, sørg for at alt oppbevares i lukkede beholdere.

Når et hjem er forseglet og sikret mot nye maur, vil et skadedyrfirma bli kvitt mauren inne i hjemmet ditt. Ofte vil det da bli brukt forgiftet åte. Forgiftet åte kan komme i geler, granulat eller som en ferdig fyllt stasjon. Mauråte er vanligvis sukker- eller proteinbaserte, for å være likt som de forskjellige maurtypenes matvaner.

I de tilfeller hvor maursamfunnet blir avdekket, vil det kunne brukes en avgrenset direkte bekjempelse med maurgift i spray, eller pulverform. Da er vi avhengig av at hele maursamfunnet kan behandles og at vi treffer direkte i senter av samfunnet.

Lykkes man ikke med en direkte bekjempelse, vil det være en stor risiko for at et samfunn flytter på seg. Faren er at det da kan spre seg til flere steder. Da kan det bli et mye større problem i fremtiden.

Forebygging av et angrep

Den beste måten å bli kvitt et maurangrep på er å forhindre det i utgangspunktet. Det er vanligvis bare noen få grunner til at en maurkoloni vil flytte innendørs. Vanligvis leter de etter mat og vann. En bolig med høy fuktighet i konstruksjonen, vil være høyst interessant for maur å bosette seg i.

Etter å ha jobbet med bekjempelse av forskjellige maurtyper i Norge i mange år, har man opparbeidet seg viktig kunnskap og erfaring om bekjempelse av maur. Ofte vil maurproblemer vokse seg større og større hvis ikke det blir håndtert på riktig måte fra første gang man oppdager det.

Med lang erfaring med å fjerne maur i hus, setter Skadedyrkontroll1 sin ære i å hjelpe våre kunder med å leve fredelige, skadedyrfrie liv.

Opplever du maur i hus og ønsker å vite mer om maur og hvordan bekjempe dem? Les våre sider fakta om maur og hvilke maurmidler som fungerer best.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen