Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Sukkermaur

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Sukkermaur

Sukkermaur elsker søt mat og benytter honningdugg fra bladlus i naturen. Dersom de finner ofte veien inn om våren i når tilgangen på mat er begrenset ute. Der forsyner de seg av alt de kan finne av søte matvarer. Straks en matkilde er oppdaget, legges det ut luktspor som andre maur kan finne. Sukkermaur velger ofte å konsentrere seg om en eller få matkilder, og maurstiene blir derfor ofte veldig tydelige.

Utseende og levevis

Sukkermaur også kjent som sort jordmaur er små (3-5 mm lange), svarte og blir ofte veldig tallrike. Dette er den maurtypen vi oftest finner innendørs i Norge. Dronningene, som dukker opp som «flygemaur» i juli-august, er dobbelt så store som arbeiderne og opptrer i store svermer.
Sukkermaur svermer på sensommeren. De nye dronningene klipper vingene og finner et egnet reirsted, det er ofte flere dronninger som bosetter seg på samme plassen. Når etableringen er over, vil dronningene sloss og bare én overlever. Deretter skaper hun sitte eget samfunn hvor hun kan leve i over 20 år. Utvidelse av reiret foregår i hovedsak på våren og sommeren, og reirstørrelsen vokser med antall maur i kolonien. Et reir med sukkermaur kan få opptil 10000 individer.
Sukkermaur finner ofte egnede reirplasser i litt fuktige steder under steiner i jord/sand, eller i fuktige råtnende stubber. Hvis de først er kommet inn i boliger, er fuktig trevirke, isolasjon og isopor det de bosetter seg i.

sort jordmaur
mauråte
maurspray

Å oppdage skadedyr inne i huset ditt er ikke hyggelig. Når du ser en maur, kan du være sikker på at det er mer der den kom fra. Men ikke få panikk når du ser en jevn strøm av maur som marsjerer over kjøkkenbenken eller slentre langs en vinduskarm (vi skjønner at det er lettere sagt enn gjort!). Du kan bli kvitt disse maurene– hvis du følger disse enkle trinnene for hvordan du blir kvitt mauren permanent.

Enten de kommer inn i hjemmet ditt eller befinner seg ute, har vi undersøkt de beste måtene å bli kvitt maur på. Følg disse rådene for å lære hvordan du kvitter deg sukkermaur før de rekker å gjøre noen større skade.

Hvordan bli kvitt maur inne

Det første man bør gjøre er å finne årsaken til hvorfor du har fått maur inn i boligen. Det er alltid en grunn. Dersom du ser en tydelig maursti, vil denne som oftest lede til en tydelig matkilde. Det kan være søl fra et syltetøy glass, noen har mistet noe under sofaen eller en skje i vasken med noen søte matrester. Det er alltid en kilde. Fjerne du det som har tiltrukket de nye leietakerne dine, er du heldig, kan du bare fjerne denne kilden, slik at de flytter ut av seg selv.

Sukkermaur søker etter mat ved hjelp av feromoner. Disse feromonene etterlater seg et spor som andre maur kan følge, så bare å feie maurene bort vil ikke hjelpe for å fjerne dem. Man må ødelegge sporet deres, dette kan du gjøre med et sterkt vaskemiddel som klorin eller salmiakk og vaske godt alle steder du har oppdaget maur. En metode å fjerne luktstier på er å blande peppermynte- eller lavendelolje (to dufter som maur hater) med vann og sprayblanding på inngangspunkter som vinduskarmer eller dørkarmer hvor du ser maur kommer inn.

Hvis du bestemmer deg for å bruke maurmidler, se etter et produkt med forgiftet åte. Dette kan legges som dråper, eller spres som et grovt pulver. og sørg for å lese instruksjonene nøye. (Noen kan være skadelig for kjæledyr og små barn.) Husk å finne stedet hvor maur kommer inn og konsentrer behandlingen der. Legg ut små mengder forgiftet åte som du fyller på så fort det går tomt. Små mengder flere ganger er bedre enn store mengder på en gang.

Når du har satt ut forgiftet åte, unngå fristelsene til å drepe maur. De kommer til å gjøre alt det harde arbeidet for deg og ta det giftige åten tilbake til reiret.

Foreta en grundig inspeksjon i bedd, langs heller, råttent trevirke og steder hvor det kan være varme og fuktighet. Sukkermaur har en tendens til å gjemme seg under steiner i jord og sand, eller i skadet eller vått trevirke som gamle stubber, men de kan også bosette seg i andre miljøer som kan gi fuktighet og varme.

Avdekker man et maurbol i konstruksjonen, eller i nærheten, som utgjør en risiko for angrep, bør man la det være i fred, til riktig bekjempelsesmetode er avgjort. Riktig bekjempelse av et avdekket maurbol er sprøytemiddel direkte i bolet. Behandle først området rundt for så å behandle direkte i reir.

Dersom man kun ser spredt aktivitet av sukkermaur og ikke finner ut hvor reiret er, er den rette metoden granulert åte i små mengder (1 teskje) i trafikkerte områder. Dette legges i hver 2-3 meter ved behov.  Følg med på når åten er borte og fyll på når det er tomt. Det kan være nødvendig å fylle på mange ganger for at man skal fjerne aktiviteten helt.

En velholdt eiendom er den enkleste måten å holde maur på avstand. Hold et våkent øye for grener, busker eller busker som berører huset ditt og kan gi maur lett tilgang til å ta seg inn.

Hvordan fjerne sukkermaur for godt

Mat tiltrekker seg sukkermaur. Tilgjengelig mat inneholdende mye karbohydrater er ofte grunnen til at maur kommer inn i boliger på våren. Sørg for å rydde opp mat og vask over benker etter hvert måltid. Sukkermaur sender ut speidere for å lokalisere matkilder, når de først har funnet mat, vil det raskt danne seg en sti fra bolet og til matkilden. Dersom denne kilden er inne på ditt kjøkken, vil maur ende opp der.

Forsegle alle inngangspunkter. Tett og tett eventuelle sprekker eller synlige sprekker i dører og vinduer.

Skjul søtsakene. Svart jordmaurer/sukkermaur er de mest sannsynlige inntrengerne. Oppbevar mat – spesielt honning, sirup og andre sukkerholdige produkter i lufttette beholdere eller tett innpakket med folie eller plastfolie.

Rengjør jevnlig benkeplater, gulv, skap og skuffer der smuler mest sannsynlig gjemmer seg. Hold kjæledyrmat riktig oppbevart mellom matingene og rengjør kjæledyrskåler regelmessig.

Ta ut søpla. Sørg for at søppeldunker (spesielt på kjøkkenet!) er dekket og inspiser dunken for rester som kan henge etter at du har tatt ut søppelet.

Når skal du ringe hjelp?

Hvis en liten mengde maur blir til en hel hær og du har prøvd alt, kan det hende du bare har et alvorlig angrep i boligen. Ring en ekspert for å inspisere boligen din. De kan identifisere maurarten og utrydde dem på riktig måte.

Ønsker du hjelp til å løse ditt problem med maur?
Ta kontakt med skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring* for å se hva vi kan gjøre for deg.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen