Skadedyrkontroll1

logo-

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Rotte

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Rotte

Rotter er små pattedyr som tilhører gnagerfamilien og er kjent for å være tilpasningsdyktige til ulike miljøer. De kan ofte finnes i byområder og kan være skadedyr i hjem og på gårder.

I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Rotte som skadedyr

Rotter har gjennom alle tider skapt stor frykt når det trenger inn i hjem, eller oppholder seg synlig  i nærheten av oss mennesker. Det å få rotter inn i hus kan være både skremmende og direkte farlig. . De er kjent for å gnage på stort sett alt de kommer over. De gnager på ledninger, slanger og har en kraftig overlevelsesevne. Når de kommer inn i hus er det for å finne trygt husly og mat.

 

 

Hvordan ser de ut?
• Brun, grå eller sort rygg, lys buk
• Kropp 18-25 cm, hale 15-21 cm
(kortere enn kroppen, tykk ved
rota, hårløs, tofarget)
• Ekskrementer oftest: 2,0-2,5
cm, butt i ene enden, skinnende sorte, lagt samlet

rotter
Rotte klatrer

Forskjell på mus og rotte

Det er mange forskjeller mellom mus og rotter. Forskjellene kan virke åpenbare for mange, men noen kan være vanskeligere enn du tror. Begge dyrene er en del av gnagerfamilien, og begge kan forårsake omfattende skader hvis de bosetter seg eller kommer inn i hjemmet ditt. Hvis de først har kommet inn, er det viktig å raskt finne ut av hvem av dem du har. Hvilken du har i hjemmet ditt, gjør en stor forskjell når det gjelder behandlingen av dem. Du kan lese mer om forskjell på dem her.

fakta om mus

Rotte finnes over store deler av landet, spesielt i byer og på gårder. Den har tilhold i bygninger og utendørs. Forøvrig trives også i kloakksystemer. Disse dyrene har gjennom alle tider skapt stor frykt når det trenger inn i hjem, eller oppholder seg synlig  i nærheten av oss mennesker. Det å få disse inn i hus kan være både skremmende og direkte farlig. kloakkrotter kan være årsak til mange sykdommer. De er kjent for å gnage på stort sett alt de kommer over. De gnager på ledninger, slanger og har en kraftig overlevelsesevne. Når de kommer inn i hus er det for å finne trygt husly og mat. Rotta er en utrolig dyktig klatrer , den kan enkelt klatre opp et tre inntil husveggen for å komme inn i boligen. De er hovedsakelig nattaktive og trives best i mørket. Reproduksjonen kan foregå hele året, men er normalt størst vår og høst (3-6 kull er vanlig). Av mat foretrekker de frø og korn, men er altetende. Brunrotter spiser på all slags mat og dyrefôr, og de kan ødelegge innpakninger.

Matvarer, gjenstander og miljøet for øvrig forurenses med urin og ekskrementer. Rotter gnager på alt fra vegger, gulv, tak, isolasjon, inventar og klær til ledninger, kabler, vann- og avløpsrør. Dyr som dør inne i vegger og gulv kan forårsake et betydelig luktproblem. Avføringen kan inneholde diaréfremkallende smittestoffer. Brunrotte har ofte en aksjonsradius på 8-30 meter fra bolet.

Stor rotte

Vi har alle hørt historier om enormt store rotter. Youtube videoer med enorme rotter som veier flere kilo, andre steder i verden. Disse «rottene» er ikke rotter men nært beslektede dyr.

Den største rotta vi kjenner til i skandinavia ble fanget i Danmark og veide 641 gram.

En av verdens ledende eksperter på brunrotte, Bobby Corrigan sier den største rotta av denne arten som noengang er funnet ca. 820 gram. Han sier det er funnet flere individer på opp mot 770 gram.

Så selv om vi ofte hører om rotter på størrelse med katter, så er ikke det helt tilfelle, med den rottearten vi har her i landet.

stor rotte

Hva bør man se etter

 • Rotter liker seg på mørke steder og er hovedsakelig nattaktive.
 • Følg med på krafselyder i vegger gulv, eller tak.
 • Se etter rotte eksrementer, rotteavføring kan være opp til 25mm lange
 • Se etter gnagemerker

Forebygging

 • Fjern muligheter til mat, ha lokk på avfallsdunker og ta ut dunker hver kveld, fjern nedfallsfrukt,  vær forsiktig med å mate fugler. Kast  ikke mat i toalettet, siden det kan føre til at rottene søker seg til avløpsrørene for å finne mat.
 • Sikre boligen ved å tette alle hull og sprekker som rotter kan komme seg inn i.  Bruk finmasket metallnetting i luftelukene.
 • Hold tomta ryddig, klipp gresset, ikke ha busker og trær tett opptil fasaden som rotter eller mus kan klatre på.
 • Se etter loft og kjeller jevnlig.
 • Ikke bruk gift som et forebyggende tiltak.
 

Bekjempelse

 • Klappfelle er den mest effektive metoden for bekjempelse.  Oppdager du angrep anbefales det å sette ut mange feller.
 • Gift kan settes ut i åtestasjoner, men kan forårsake kraftig lukt dersom rotter dør inne i vegger, tak eler gulv. Det er ikke lov å sette ut ubeskyttet gift. 

Det finnes mange gode feller og hjelpemiddel for å bekjempe rotter i hus eller bygg. Det finnes gode klappfeller, moderne multikill feller drevet av gass eller elektrisitet, levendefangst feller og forskjellige typer lokkemiddel og luktstoffer for å lure rotter i feller.

Man kan lese mer om hvordan man blir kvitt rotter i hus her. Ønsker du mer informasjon om gode feller mot rotter og mus, finner du det her.

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med rotter i din bolig? Ta kontalt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen