Vanlige skadedyr i Norge
Finner du ikke ditt skadedyr her? Se vår store skadedyrguide

Kakerlakk i Norge
Kakerlakker I Norge er kakerlakker et fryktet skadedyr. Vi opplever stort sett kakerlakker når vi er på turer i utlandet

Sukkermaur
Sukkermaur elsker søt mat og benytter honningdugg fra bladlus i naturen. Dersom de finner ofte veien inn om våren i

Husbukk
Husbukk (Hylotrupes bajulus) er et treborende insket som kan gjøre stor skade på trekonstruksjoner. Dens evne til å bore seg

Tysk kakerlakk
Tysk kakerlakk er den kakerlakken vi oftest møter som skadedyr i Norske hjem. Den trives best på kjøkken i nærhet

Veps og vepsebol
Veps og vepsebol: Fakta og informasjon du bør vite Veps er en type insekter som er kjent for å være

Svart jordmaur
Sort jordmaur blir også kallt sukkermaur. Opplever du problemer med denne maurtypen i hus, kan det være tegn på at

Stokkmaur
Stokkmaur Har du problemer med Stokkmaur? Da bør du ta kontakt med et skadedyrfirma. Feil behandling av stokkmaur kan gjøre

Stripet borebille
Stripet borebille går også under navn som Mit, Mott, Morr og Makk. Dette er et av våre vanligste treborende insekter.

Rotte
Rotter er små pattedyr som tilhører gnagerfamilien og er kjent for å være tilpasningsdyktige til ulike miljøer. De kan ofte

Brun pelsbille
Brun pelsbille er 2,5 – 4 mm lang, rundaktig, brun bak og svart foran. Antennene er korte. Larven er fullt

Kan vi bli kvitt Skjeggkre
Fakta om skjeggkre Skjeggkre er et insekt som er blitt et problem for mange hjem i Norge. Disse små skapningene

Klannere
Klannere Klannere er en billefamilie som vi ofte møter på inne i norske hjem. Typiske kjennetegn på familien er korte

Mus i hus
Det er ikke altid lett å bli kvitt mus når de først har flyttet inn en plass hvor de tydeligvis trives. Oftest
Skadedyr kan føre til skader på bygninger, smitte av sykdommer, psykiske og fysiske ubehag. Vi bruker miljøvennlige og effektive metoder for å løse skadedyrproblemer.
I Norge har vi en natur hvor mange dyr har en viktig plass i økosystemet. De fleste insekter og dyr som vi anser som skadedyr, lever fritt i naturen og har sin nytteverdi der. Men når disse insektene eller dyrene kommer seg inn i boliger eller andre bygninger hvor de ikke har en naturlig plass, er det viktig at vi så tidlig som mulig gjør tiltak for å fjerne dem før de rekker å gjøre skade, eller forårsake for mye ubehag.
Det er først når dyr utøver en skade, eller trussel om skade at vi kan betrakte det som et skadedyr. Vi har stor respekt for dyrelivet og derfor er det viktig at skadedyrkontroll foregår på en miljøvennlig og effektiv måte.
Med lite eller ingen bruk av giftige preparater hjelper våre autoriserte skadedyrbekjempere til med å løse dine skadedyrproblemer.
Det er noen dyr som oftere skaper problemer enn andre. Derfor har vi laget en liste over noen av de vanligste skadedyrene, og gir deg noen tips til hvordan du kan identifisere dem.
1. Mus og Rotte
Mus og rotter vil alltid være et problem der vi bygger og bor. Mus trekker inn i de varme veggene på vinteren og lever av den samme maten som vi spiser. Mens rotter ofte følger kloakksystem og ender opp inne i konstruksjonen. Luktproblemer, vannlekkasjer, og i verste fall brann kan være noen av konsekvensene av rotter og mus i boligen.Det er som oftest lukt eller lyden av krafsing i vegger og tak, som avslører denne typen skadedyr. Mus og rotter lever i bol og det vil nesten alltid være nødvendig med sanering og grundig opprydding for å bli kvitt problemet. Dersom du er usikker på om du har rotte eller mus i boligen og velger å forsøke å løse problemet selv. Bruk klappfelle for rotte.
Veggedyr trekker ut fra skjulestedene sine om natten for å suge blod av mennesker. Fra å være nesten utryddet i Norge på 50 tallet, er de nå i enorm vekst, sannsynligvis fordi vi reiser så mye. Disse dyrene lever ikke ute, men blir med oss i kofferter og bagasje når vi er på tur. Sorte flekker som ser ut som jordslag i ofte i hjørner under senga er ekskrementer etter veggedyr. Dette er det sikreste bildet på at man har fått veggedyr, i tillegg til stikk på kroppen. Disse dyrene er det vanskelig å bli kvitt og det kreves riktig utstyr og kompetanse for å klare det. Vi anbefaler å bruke en offentlig godkjent skadedyrbekjemper til å gjøre dette.
Kakerlakker er smittebærere av flere sykdommer, blant annet Salmonella, og kan utgjøre en reell trussel for helsen.
Norge er det oftest tysk kakerlakk vi finner. Disse insektene sprer seg fort og kan være vanskelige å bekjempe. Voksne kakerlakker er 1 – 1,6 cm store og derfor relativt enkle å få øye på. Veldig ofte befinner de seg bak kjøleskapet hvor det er tilgang på vann og varme.
For å kunne bli kvitt kakerlakkene er det helt nødvendig først å utføre en kartlegging av art og omfang, for så å legge en plan for bekjempelse. Man må ikke forsøke selv med insektsspray eller andre triks man finner på nett. Det kan gjøre bekjempelsen mye mer omfattende
Stokkmaur lager ganger og bolig i treverk og kan påføre hus store skader. Vanligvis er det allikevel den lille sukkermauren (Svart jordmaur) som heller oppleves som et problem i hjemmet. De utøver egentlig ingen annen skade enn å være sjenerende.Man vil gjerne se stier av små maur i nærheten av mat, eller på kjøkkenbenken når man har fått disse i hus. Dette skjer ofte på våren, da det er lite mat å finne ute. For å bli kvitt maur kreves det normalt en eller annen form for kjemisk behandling, med et egnet middel med maurgift.
5. Stripet borebille
Stripet Borebille gjør skade i konstruksjonen på bygninger ved at larver gnager ganger i den ytre del av byggets trevirke. Dette svekker trevirkets bæreevne. 1-2 millimeter store hull (flygehull) i trevirket avslører at det er borebiller på ferde. Stripet borebille trenger en viss mengde fuktighet i treverket for å gjennomføre sin livssyklus. Den trenger 12% fuktighet eller mer i treverket. Dette er høyere enn det er i en normal tørr bolig. Disse bekjempes derfor ved å redusere luftfuktigheten i boligen (kjelleren) Man kan drenere rundt boligen eller montere en fast avfukter. Dette svekker levevilkårene slik at angrepet over tid dør ut av seg selv. Vi anbefaler alltid at du rådfører deg med en offentlig godkjent skadedyrbekjemper før du iverksetter tiltak selv. Dette kan spare deg for tid, frustrasjon og penger. Skadedyrkontroll er et fag. Vår kompetanse er din trygghet.
Ta kontakt med skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale om ditt problem. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring for å se hva vi kan gjøre for deg.
Ønsker du å lese mer om skadedyr og skadedyrkontroll. Gå inn på FHI.no sine nettsider her