Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Maur gift

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Maur gift

Valg av riktig maurprodukt på riktig plass kan være vanskelig uten riktig kunnskap. Vi har laget en enkel guide, som enkelt forklarer deg hva slags maur gift du bør bruke, for å enklest bli kvitt maur
Det beste maurmiddelet utnytter insektenes måte å leve på. Et maursamfunn har alltid ute arbeidere for å samle mat, slik at samfunnet kan spise. Dersom denne maten inneholder et effektivt middel mot maur, vil dette kunne utslette hele kolonien.

 

Ta kontakt

Du kan lese mer om maur gift lenger ned på siden, men våre favoritter av maurmiddel kan du kjøpe på skadedyrproffen.no

maurmiddel

Hva du bør vurdere når du velger maurgift

For å kunne bruke et aktivt giftstoff mot maur på best mulig måte, må man forstå egenskapene til de forskjellige produktene som er tilgjengelig. Funksjonene, fordelene og ulempene med alle de forskjellige typene. Denne kunnskapen, kombinert med god forståelse av anvisningene på etiketten, bruksteknikker og maurenes biologi, vil resultere i effektiv måter å bli kvitt maur på.

Man bør følge maurstier og kartlegge aktiviteten for å se om man klarer å finne ut hvor mauren har bosted. Dette er første steg hvis man ønsker å bli kvitt maur for godt.

Har du funnet ut hvilke type maur du har, hvor de sannsynligvis har reiret sitt og om det er snakk om å starte en bekjempelse innendørs eller utendørs. Da vil muligheten til å ta riktig beslutning om hvilket maurprodukt man skal bruke være relativt enkel.

Før du kjøper et produkt mot maur, bør du identifisere arten som du skal bekjempe. I Norge er det veldig ofte sukkermaur (sort jordmaur) eller stokkmaur som er problemet. Har man avdekket et reir eller bol? Eller er det kun spredt aktivitet? Hvor er aktiviteten, inne eller ute? Dette er viktige spørsmål som må besvares for at du skal kunne velge riktig type middel for bekjempelse.

Stokkmaur

Stokkmaur er den største maurarten i Norge. Opplever du aktivitet av stokkmaur inne, kan denne aktiviteten fremdeles komme utenfra. Derfor er det viktig med en nøye undersøkelse av hvor maurene beveger seg. Dersom det viser seg at maurene kommer utenfra, vil en bekjempelse ute kunne løse problemet inne. Stokkmaur har et velfungerende samfunn med både svermere og arbeidere. Dersom de har bosatt seg inne, trenger de plass til reiret sitt. De gnager da ganger og åpner opp områder inne i vegger og gulv for å bygge seg et reir. Dette etterlater seg ofte hauger med sagflis som de har fraktet ut av konstruksjonen.

sukkermaur

Sort jordmaur kalles også sukkermaur fordi den er glad i søt mat. Om våren kommer den ofte inn for å lete etter mat, men forsvinner vanligvis av seg selv etter kort tid. Dersom det oppdages levende maur inne på vinterstid, er dette en klar indikasjon på at det sitter et maursamfunn i konstruksjonen i boligen. Maur går i dvale på høsten, men på grunn av varmen fra boligen våkner de tidlig i den tro at våren er kommet.

Når du har fått en oversikt over mauraktiviteten er det viktig å få satt i gang med tiltak slik at problemet ikke utvikler seg unødvendig. jordmaur liker spesielt godt høy fuktighet, så når de anlegger reir inne i hus er det ofte en fuktproblematikk i det området. Maur som anlegger reir inne, kan ødelegge myke byggematerialer som fuktskadet trevirke eller isoporisolasjon.

Hvordan bli kvitt maur

Maurspray

Gift mot maur kommer hovedsakelig i 2 forskjellige typer. kontaktdrepende spray/pulver og forgiftet åte. De fleste pulver og sprayformuleringer er middel som dreper på direkte kontakt. Disse midlene består som oftest av et pyretroid, som er et middel som virker raskt drepende og kraftig frastøtende på maur. Dersom et område blir behandlet med et insektmiddel av denne typen, vil maur sannsynligvis holde seg unna det behandlede området over en periode.

maurspray

Denne typen insektmiddel vil ikke ha noen smitte effekt på maursamfunnet. Det vil kun fjerne maurstier og drepe en liten andel arbeidere. Sprøyting langs bolig eller langs maurstier vil ikke gjøre at man bli kvitt maurene. Siden bare rundt 10-20 % av en maurkoloni sannsynligvis vil dra ut for å søke etter mat, vil disse sprayene ikke kontrollere kolonien tilstrekkelig. Den andre ulempen med å bruke maursprayer er at maur er følsomme for de fleste insektmidler og vil prøve å unngå det behandlede området, noe som reduserer sprayens effektivitet ytterligere.

Derfor anbefaler vi ingen bruk av sprøytemidler ute i hage, eller rundt boligen. Dersom et samfunn/reir blir avdekket derimot, så er et sprøytemiddel som dette et klart førstevalg av bekjempelsesmiddel. Sprøytemiddel skal brukes til en direkte behandling av et avdekket samfunn. Dette eliminerer hele samfunnet med en behandling.

Forgiftet åte mot maur

Forgiftet åte kommer i flytende, gel eller som granulat. Det virker slik at maurene spiser det, og frakter maurgiften hjem til reiret. Gele og flytende formulering er det som lettest spres til larver og andre i reiret.  Granulat kan også være et godt alternativ, dersom ikke man klarer å avdekke reiret.

Granulert åte

Denne formuleringen vil være et klart førstevalg når vi kommer til aktivitet av maur som vi ikke finner reiret til. Dette skjer faktisk i de aller fleste tilfeller av maurproblematikk. Bruk av et slikt maurmiddel kan ikke gjøres feil. Middelet kan brukes både inne og ute.

Når vi finner ut hvor maur beveger seg, kan vi følge aktiviteten til et egnet sted hvor vi kan legge åten. Hvis vi ser maur på kjøkkenbenken vil det være naturlig å følge mauren til inngangshullet, som da sikkert ikke er på kjøkkenbenken for å plassere åten der. Vi vil jo ikke legge åten på samme stedet som vi lager maten vår, hvis vi ikke må😊

Når maurene har funnet åten og begynt å frakte den tilbake til reiret, vil maurene også spre ryktet om at de har funnet mat. Det vil da sannsynligvis bli høyere trafikk til stedet åten ligger, slik at vi er avhengige av å fylle på dersom det går tomt. Mauråte bør legges ut i mindre mengder og heller oftere for en bedre effekt.

Det som er viktig å huske er at åte bare er effektivt hvis det spises av maurene. Ikke alle produkter er like attraktive for forskjellige maurarter. Du må kanskje prøve noen forskjellige produkter for å se hva maurene hos deg foretrekker. Plasser en liten mengde agn der du ser maur som søker (gå frem og tilbake), og se deretter hvordan de reagerer på åte. Hvis maurene ikke viser interesse for produktet, prøv et annet, til du finner noe som de lett vil spise.

 

Riktig plassering av åte

Åte bør plasseres i områder med mauraktivitet. Følg mauraktiviteten slik at åten plasseres på plasser hvor man i så liten grad som mulig ser mauren. Plasser aldri åte direkte på benkeplater der mat tilberedes.

Mengde åte.

Pass på at du små mengder åte om gangen og kontroller det daglig for å forsikre deg om at det ikke er tomt. Hvis maurene. Store maurkolonier kan kreve flere steder hvor åte plasseres for at mengden åte inn i samfunnet skal bli nok. La åte stå på plass i 3-4 dager etter at du ikke ser flere tegn på aktivitet av maur.

Bruk av forgiftet åte på denne måten fungerer absolutt best når det lite andre matkilder som insektene spiser. Prøv i så stor grad som mulig å fjerne konkurrerende matkilder for at effekten av tiltaket skal bli så godt som mulig.

Holdbarhet

Åte blir raskt dårlig, spesielt hvis de utsettes for høye temperaturer, regn og sollys. Bytt ut middel som ikke lenger er tiltrekkende for maurene. Bruk alltid ferskt middel når du skal bekjempe maur. Ferdigfylte bokser som har stått ubrukt lenge, vil ikke ha noen god effekt.

 

Hvordan bli kvitt maurene

Tålmodighet er viktig for en vellykket bekjempelse. De fleste maurmidler av denne typen virker relativt sakte er sakte, og bruker lang tid på å ta livet av et maursamfunn. Derfor kan du regne med å se maur i flere uker etter at behandlingen har startet. Vellykket behandling krever imidlertid at maurene er i stand til å returnere til reiret med åten, slik at det kan mates til andre i samfunnet (spesielt dronningen). Ikke forstyrr eller drep maurene med insektspray eller andre midler. Spraying av mauren vil forurense åten og sannsynligvis skremme maurene bort fra området, slik at behandlingen ikke vil ha noen god effekt.

Hvilke middel er best mot sukkermaur

Hvilke middel er best mot stokkmaur

Ønsker du hjelp til å løse ditt problem?Ta kontakt med skadedyrkontroll1 for en uforpliktende samtale. Det koster ingenting å ringe oss. Vi kan bistå med gratis befaring for å se hva vi kan gjøre for deg.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Scroll to Top