Skadedyrkontroll1

Trenger du  hjelp mot skadedyr? Ta kontakt idag!

Vepseår

Sørlandet skadedyrkontroll. Ta kontakt idag, gratis befaring!

Vepseår 2022

2022 skal historisk sett være et toppår for veps, men utifra variasjoner etter 2016 er dette høyst usikkert.

Folk bør allikevel ta forholdsregler for å slippe unna plager med veps mest mulig.

Stikkveps og jordveps er forskjellige når det gjelder aggressivitet og vaner. Det er viktig å identifisere typen du har i hjemmet eller hagen på riktig måte før du prøver noen form for kontroll.

Vepseår

Vepsestikk

Veps gjør sjelden skade på boligene våre, men når de oppholder seg nær bygninger og steder vi bruker ofte, kan de være veldig plagsomme.  Vepsen har en brodd i bakkroppen som har en giftkjertel. Denne bruker veps til å forsvare seg med dersom de føler seg truet. Disse stikkene kan være utrolig smertefulle, og det er denne smerten vi mennesker frykter. Stikkene er smertefulle, men stort sett ikke farlige.

Veps bør forebygges og bekjempes så tidlig som mulig

Om våren bygger vepsen bol og produserer egg og larver for å øke kolonien. I denne perioden er de mest opptatt av seg og sine arbeidsoppgaver. En dronning kan legge opptil 12000 egg i løpet av en sommer. Så et vepsebol kan bli enormt i løpet av sesongen. Veps bruker ikke samme bol igjen. All veps utenom dronninger dør om høsten. Det er derfor lite poeng i å forsøke å bekjempe vepsene på senhøsten da det uansett vil dø ut i løpet av kort tid.

På våren og tidlig sommer er vepsebol normalt sett små. De inneholder ikke mange individer, slik at det er enkelt å fjerne små vepsebol tidlig. Da rekker ikke dronningen å produsere mer avkom, slik at problemet forsvinner.

Du kan også sikre sprekker og luker og tette eventuelle åpninger i boligen slik at dronningene ikke kan komme inn for å starte bygging av vepsebol.

Finner du bolet kan du ta en plastpose rundt vepsebolet å knyte igjen. Dette er best å gjøre på kveld eller natt når all veps er inne i bolet. Legg posen i fryseren, så dør vepsen i løpet av noen timer. Pass på å dekke deg til slik at du ikke blir stukket.

Man kan benytte insektmiddel og spraye rett opp i bolet. En dusj med insektmiddel rundt bolet først, vil dempe aktiviteten utenfor bolet. Deretter kan man sprøyte direkte inn i bolet.

Er bolet stort og du er i tvil om dette er noe du kan håndtere selv, anbefaler vi å ta kontakt med et skadedyrfirma.

Ønsker du hjelp til å fjerne vepsebol?
Vi hjelper til med vepsebol på hele sørlandet. Kragerø, Risør, Arendal og Kristiansand. Det koster ingenting å ringe oss. Markedets beste priser med garanti.

Steder vi utfører skadedyrkontroll

Larvik

Oslo

Bærum

Bergen

Moss

Ås

Tønsberg-Horten


Ønsker du å lese mer om skadedyr og skadedyrkontroll. Gå inn på FHI.no sine nettsider her

Ta kontakt