Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Effektiv fjerning av vepsebol

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Effektiv fjerning av vepsebol

Vepsebol

effektiv Fjerning av vepsebol
Selv om du kan fjerne vepsebol på egen hånd, må du huske at de kan være farlig, spesielt hvis det er st stort vepsebol og det er mange veps. Hvis du er usikker, bør du ringe en skadedyrbekjemper for å fjerne vepsebol. Hvis du er trygg nok til å fjerne vepsebolet selv, kan du lese videre for tips om hvordan du utfører effektiv fjerning av et vepsebol.

Det er ofte på sensommeren at vepsebol blir så store og inneholde så mange veps at de blir et problem. Veps stikker eller biter sjelden med mindre de blir berørt, forstyrret, skremt eller skadet. Stikkveps og jordveps kan være voldsomme og vil stikke gjentatte ganger hvis de blir forstyrret. Så hvordan fjerne vepsebol?

En guide til Fjerning av vepsebol

Små vepsebol kan man fjerne på kveld/natt ved å ta en plastpose over bolet og fysisk ta det ned. Bruk hansker og egnet verneutstyr når du fjerner det.

Du kan fjerne all aktivitet i vepsebol ved hjelp av en hurtigvirkende insektsspray som permetrin. Man dusjer da lett direkte på utsiden av bolet, trekker seg tilbake og venter til vepsen er påvirket. Deretter kan man sette på forlenger røret på sprayen for å sprøyte inn i åpningen på vepsebolet. Husk at man trenger ikke å bruke store mengder middel for å ta livet av et vepsebol. Permetrinspray er veldig giftig for veps og har en rask og effektiv måte å virke på. Vent en god time for å se om all aktivitet er borte. Er det fremdeles aktivitet kan man bruke litt mer middel inn i bolet.

Når vepsebolet er dødt, kan man fjerne det ved å pakke det inne i en plastpose for å kaste det.

hvordan Fjerne vepsebol

 • Husk at vepsespray dreper ved kontakt, så du blir bare kvitt vepsene du sprayer.
 • Følg instruksjonene nøye.
 • Bruk sikkerhetsutstyret ditt.
 • Når du sprøyter sprøytemidler, må du ikke stå under reiret.
 • På dagtid, når vepsene stadig flyr inn og ut av reir, må du ikke fjerne et aktivt vepsebol.
 • Når du fjerner reiret og inspiserer det neste dag, se om det var tegn på vepseaktivitet. Veps som ikke var i reiret før sprøyting kan komme tilbake.

Typer veps

Jordveps (Vespula vulgaris) er en vanlig veps som ofte finnes i Norge. Den er mellom 12 og 17 mm lang og har karakteristiske svarte og gule striper på kroppen. Jordvepsen lager bolene sine under bakken, vanligvis i forlatte musehull eller lignende. Den er kjent for å være mer aggressiv enn andre veps, spesielt hvis den føler seg truet, og dens stikk kan være smertefullt for mennesker.

Tysk veps (Vespula germanica) er en annen veps som også finnes i Norge. Den er litt større enn jordvepsen, vanligvis mellom 13 og 20 mm lang. Den har også svarte og gule striper på kroppen. Tysk vepsen bygger bolene sine ofte i hulrom, som for eksempel i jord eller i bygninger. Den er også kjent for å være aggressiv når den føler seg truet, og dens stikk kan være smertefullt.

Både jordveps og tysk veps spiller en viktig rolle i økosystemet ved å kontrollere insektbestander, men de kan også være plagsomme for mennesker, spesielt hvis de bygger reir i nærheten av hus eller hager. Det er viktig å være forsiktig rundt veps og unngå å forstyrre dem for å unngå stikk.

Stikkveps

Veps er en stor gruppe av bier som lever i forskjellige kolonier. De bygger reirene sine av papir. De lever hovedsakelig i trær, planter, bygninger og noen ganger bygger de reir nær befolkede områder som hus, garasjer og skjul. De vil forsvare reiret sitt med samme omsorg som veps. De vil følge målet over lange avstander for å stikke dem. De er veldig aggressive og kan stikke flere ganger, noe som er uutholdelig.

Veps lever i sosiale kolonier. Kroppene deres er kuleformede, med gule og svarte striper rundt magen. Siden de er tiltrukket av menneskelig avfall, rydder de søppelkasser og mat. Veps er aggressive og kan stikke mer enn en gang. Veps bygger reir på bakken, bygninger, trær og busker, blant annet. Du kan finne reirene deres i underjordiske hull, takutstikk og takskjegg, ventiler, bak skodder eller veggåpninger inne i hus og bygninger. Størrelsen på et vepsebol kan variere fra en appelsin til en fotball. Et vepsebol kan vokse til 5 000 individer i en enkelt sesong.

Tips for å forebygge vepsestikk

 • Fjern mat, drikke eller søppel som ligger på gulvet.
 • Unngå fargerike klær og dufter.
 • Hold huset, garasjen, loftet og søppelbøttene rene.
 • Sko med lukket tå er best for å unngå å bli tråkket av veps eller veps.
 • Ikke drikk noe fra en boks på gaten.
 • Se etter veps i arbeidsområdet før du bruker gressklippere, motorsager og annet elektroverktøy. Veps stikker vanligvis når en person ved et uhell treffer et reir mens han klipper gress eller trimmer busker.
 • Prøv å holde deg i ro til en veps eller humle kommer mot deg. Unngå å trakassere veps eller nærme seg dem. De vil være mer sannsynlig å bite deg hvis du erter dem.

Hvis du ikke klarer å fjerne skadedyrene selv, ta kontakt med Skadedyrkontroll1

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen