Skadedyrkontroll1

Trenger du  hjelp mot skadedyr? 

Rotter i hagen?

Det er vanlig at huseiere forteller oss “Jeg har sett en rotte i hagen min, jeg vet at den er fra naboens hus. Hva kan du gjøre med det?

Det er den tiden på året igjen. Du er ute i hagen din og nyter sommersolen, og så ser du en gnagerlignende skapning suser over hagen din rett foran øynene dine. “Var det en rotte?”

Nå er du med rette bekymret for at de kan komme inn i huset.

Å se rotter i hagen er ikke uvanlig i sommerperioden. Hvor kommer de fra? Hvor skal de hen? Bor de i gården? Kommer de inn i hjemmet mitt? Alle vanlige bekymringer.

La oss dykke ned i det.

Hvorfor ser vi rotter i hagen?

rotte som suser i hagen

Rotter er i hagen blant vegetasjonen på jakt etter mat. Det er derfor du kanskje har lagt merke til dem. Nedfallsfrukt, fuglematere, små insekter, planter og søppel/kompostkasser gir alle egnede matkilder.

Rotter føler seg også komfortable med å løpe rundt i vegetasjonen på grunn av sensorer på hårene på kroppen, noe som gjør dem mer komfortable med å henge rundt i underskogen. Denne mekanismen forteller dem, “Jeg er trygg hvis jeg er dekket fra potensielle rovdyr.

Over hele Norge ser vi konsekvent en økning i gnagere. Gnagerbestandene ser ut til å være i blomst, og økningen ser ikke ut til å avta.

Hvor skal de?

For disse skapningene er sommermånedene en utmerket tid for å finne nye steder å hekke. Gnagere har en tendens til å bevege seg mer om sommeren enn de gjør i andre årstider. De må flytte fra sine varme vinterreir til steder hvor de vil trives bedre i varmen.

I tillegg blir de enda mer aktive om sommeren, når gårdene fylles med frukt, nøtter, bær og fuglefrø.

rotte i hagen blant vegetasjon

Se etter bevis

De kan komme hjem til deg eller til en nabo, det vet vi ikke ennå. Så best å doa raskt sjekk inne i ditt eget hjem for tegn på gnagere som;

  • avføring eller vond lukt.
  • sjekk hageskur
  • sjekk isolerte steder som kjellere og krypkjeller
  • sjekk isolasjonen på loftet (gnagere gjør ofte rot med isolasjonen, det kan du ikke gå glipp av)

Vanligvis vil ikke gnagere sove i hagen din, i stedet bor de i isolerte områder som loft, vegger, loft og kjellere. I så måte er de litt forskjellige fra mus, som liker å hekke i nærheten av matkilder; kjøkkenet, stuen, etc.

Hvordan forhindre at de kommer inn i hagen din?

For de ytre områdene av huset vil du aldri rottesikre utsiden av et hjem. Dessverre er det bare ikke mulig. Det er best å gjøre rommet ditt lite attraktivt for rotter, og her er hva du kan prøve.

Når det gjelder å hindre dem i å komme inn i hjemmet, må du også se på å bruke fangststasjoner ekskludering av tilgangspunkter for å sikre alle tilgangspunkter rundt husets omkrets.

Gnagerkontrolltekniker på gården

Hva kan du gjøre for å holde dem unna?

Generelt ønsker du å holde områdene rundt huset ryddige og ryddige. Du vil definitivt holde matkilder unna dem. Når de er opplært til å dra et sted og de vet at det vil være et måltid tilgjengelig for dem, vil de stadig komme tilbake.

Her er noen gode tips rett fra våre egne Westside skadedyrkontrollteknikere.

  1. Lagring av avfall og trygge kompostbeholdere – definitivt ikke la avfallet renne over. Hvis du er en ivrig gartner og liker å holde en komposthaug i bakgården, sørg for at det er rikelig godt forseglet.
  2. Sikre eventuelle matkilder, inkludert fuglefôr – alle elsker å fylle fuglebrettene sine på denne tiden av året. Men de bør bruke litt ekstra penger og kjøpe en god en som er mindre sannsynlig å søle frø over hele bakken.
  3. Ikke la matskåler bli liggende – skadedyr tiltrekkes av både mat- og vannskåler
  4. sørge for at gården er ren og ryddig – prøv å ikke ha noen opphopning av vedhauger, gårdsutstyr, personlige eiendeler osv. Enhvermulighet  av ly vil være attraktivt for rotter.
  5. Har du en grill? Rengjør den kraftig etter bruk.
  6. Vårt siste forslag er holde busker og kratt rundt huset nede.

Bruk av naturlige midler

Rotter har en sterk luktesans. Du kan prøve å frastøte rotter fra hjemmet og hagen med dufter de ikke liker, som kajenne, kløver, hvitløk, løk, paprika som inneholder capsaicin, husholdningsammoniakk, brukt kaffegrut, peppermynte, eukalyptus, rovdyr (katt) dufthvit eddik og citronellaolje.

kajennepepper er et krydder som kan avskrekke gnagere og andre skadedyr. Bare dryss det rundt omkretsen av hagen, og det kan hjelpe. Hvis du har en økologisk hage, er dette flott da det ikke skader plantene. Sommeren er en god tid for dette, men når et regnvær kommer vil det vaske paprikaene bort, så vær oppmerksom på det, da du må lade opp og gå igjen.

Som vi nevnte, hvis du oppdager en rotte, er den sannsynligvis ute på jakt etter mat, for så å vende tilbake til deres hvilested. Avskrekkende midler kan virke, men dersom dyrene allerede er etablert, for eksempel i mer enn noen uker, vil de bare ignorere lukten. Så det er viktig å takle problemet umiddelbart for bedre resultater.

Og det er det samme for alle skadedyrproblem, du bør komme på toppen av det med en gang. Hindrer dem fra å danne en vane og før de er betinget til å fortsette å komme dit hele tiden.

Vil du bli kvitt rotter?

Vi hjelper til med å bekjempe, begrense og forebygge problemer med rotter. Vi har lang erfaring med rotter og bruker de beste og mest effektive metodene tilpasset akkurat ditt behov og situasjon.

Ta kontakt
Scroll to Top