Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Veggedyr – Veggedyrangrep

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Veggedyr – Veggedyrangrep

Veggedyr kan gjøre nattesøvnen til en veldig ubehagelig opplevelse. Hjem kan det bli helt uutholdelig å oppholde seg. Veggedyr kan ha en voldsom fysisk og psykisk innvirkning på livet. Når det oppdages tilfeller av disse insektene på hoteller og overnattingssteder kan dette ha store ringvirkninger for disse stedene. Det er mange tiltak som kan gjøres selv, men det å få hjelp av et skadedyrfirma til disse oppgavene kan være en god måte å løse problemet på en rask og effektiv måte. 

 

Veggedyr utseende

Veggedyret er rødbrunt og har en oval form og er relativt flat i kroppen. Voksne insekter er større enn mange tror og er 5-6 mm lange. Nymfene ligner de voksne, men de er mindre og lysere i fargen. Veggedyr eggene er 1 mm lange og hvite i fargen. Når veggedyr suger blod, svulmer blåses de opp og får en mørkere farge på grunn av blodet i kroppen. Veggedyr utskiller et alarmferomon med en ganske stram tydelig lukt. I rom eller boliger med mye dyr, kan man kjenne lukten ganske tydelig.

Veggedyr er blodsugere, og formering og utvikling er sterkt avhengig av temperatur og tilgang på mat. Veggedyr kan produsere opp mot 200 egg i løpet av sitt voksne liv. Eggene limes fast til underlaget der veggedyrene gjemmer seg. Det tar 4-21 døgn før det klekker en nymfe fra egget.

Veggedyr kan leve uten mat i lang tid. Ed lavere temperaturer vil veggedyr overleve lenger uten mat, forsøk har vist at ved 10 ̊C har voksne klart seg uten næring i 485 dager. Veggedyr kan også suge blod av andre pattedyr som, hund, katt og fugler.

Veggedyr

Hvordan får man veggedyr

Veggedyr lever ikke i Norsk natur, og må derfor fysisk fraktes inn i boligen. De er flinke til å gjemme seg i tingsom vi frakter med oss tilbake inn i våre boliger. I leilighetsbygg eller andre typer sammenkoblede byggninger, kan disse insektene finne veien fjennom konstruksjonen inn til andre enheter i bygget.

Et av de vanligste stedene folk først møter veggedyr er på et hotellrom. Reisende bør sjekke rommet og da spesielt sengen for veggedyr umiddelbart ved ankomst og varsle personalet hvis det er mistanke om veggedyr.

En annen vanlig, men mindre kjent måte å bringe veggedyr hjem på, er å kjøpe brukte møbler som allerede kan være infisert. Sørg for å nøye inspisere brukte sofaer, madrasser, springfjærsenger og andre myke ting før du tar dem inn.

Hvis angrep oppstår, søk øyeblikkelig hjelp fra en skadedyrspesialist. Veggedyr kan formere seg og formere seg raskt, så jo raskere du håndterer angrepet, jo bedre.

Hvordan lever veggdyr

Veggdyr er nattaktive og suger blod av mennesker og dyr. De fleste veggedyrbitt er smertefri til å begynne med, men blir senere til alvorlig kløe som røde flekker. De finnes i hele Norge og er de siste årene blitt stadig mer vanlige, særlig på overnattingssteder. Disse små insektene spres med reisebagasje og brukte møbler/gjenstander. Har veggedyret etablert seg i et rom, kan det på egenhånd spre seg videre l andre rom eller leiligheter i samme bygg. På dagen gjemmer dyrene seg i nærheten av soveplasser, i sprekker i senga, bak listverk, i skap osv. De kan overleve lenge (mange måneder) uten mat. Veggedyret utvikles fra egg, gjennom fem nymfestadier til voksen. Dette kan ta fra en måned til et år avhengig av temperatur og mattilgang.

Veggdyr forebygging

• Reisebagasje fryses/varmebehandles ved hjemkomst.

• Inspiser grundig før og etter behandling av rom.

• Støvsuging før bekjempelse kan fjerne en del av veggedyrene.

• Gjenstander i infiserte rom varme- eller kuldebehandles (Steam, fryscontainer, vaskemaskin og tørketrommel)

• Alle potensielle skjulesteder varme- eller kuldebehandles med f.eks. varm damp eller tørris.

• Hele rom kan varmes opp til over 50 °C.

• Silica-pulver eller diatomejord tørker ut veggedyrene.

• Kjemisk behandling kan fungere, men er usikkert pga. resistens.

Hvordan bli kvitt veggedyr

Støvsuging vil fjerne store mengder veggedyr og egg. Støvsugerposen destrueres eller legges i fryser. Inventar steames med høy temperatur. Alle potensielle gjemmesteder behandles. Klær og inventar kan behandles med varme eller kulde. Vaskemaskin på 60grader vil ta livet av alle veggedyr og egg. Klær som ikke tåler dette kan puttes i tørketrommel, eller fryses. Potensielle gjemmesteder behandles med Kiselgur tørkepulver. Kiselgur er et giftfritt middel som tørker ut insekter ved kontakt. Kiselgur kan man kjøpe på skadedyrproffen.no 

Ved særlig vanskelige tilfeller kan insektmiddel brukes som del i en integrert skadedyrkontroll. Insektmiddel har vist seg i senere år å ikke ha en tilfredsstillende effekt som bekjempelsesmiddel alene.

Etterkontroll for å kontrollere resultat er viktig. Under bekjempelsesperioden og frem til etterkontroll er det viktig at personer som bor i boligen bor i bolig. Senger må soves i for å lokke frem evt. gjenlevende veggedyr. Dette er siste del av bekjempelse.

Senger skal påføres Climb Up (veggedyrskåler) eller veggedyrteip. Senger skal stå med god avstand fra vegg eller andre gjenstander de kan klatre på. Alle muligheter for å klatre opp i seng som unngår teip eller skåler skal elimineres. (dette gjelder også f.eks. mobil i seng med ladekabel i kontakt)

Effektiv kontroll av veggedyr er vanskelig å implementere. Derfor er det gunstig å søke profesjonell hjelp.

Trenger du hjelp til å bekjempe veggedyr? Ellerbare har spørsmål om hvordan en bekjempelse fungerer? Ta kontakt for en uforpliktende samtale med oss i Skadedyrkontroll1.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen