Skadedyrkontroll1

Trenger du  hjelp mot skadedyr? 

Hjemmelaget bananfluefelle

Hjemmelaget bananfluefelle

Kjemper du mot en sverm av bananfluer på kjøkkenet ditt? Vi vet at det føles som en krig du ikke kan vinne, men med en hjemmelaget bananfluefelle, lover vi at du faktisk kan få kontroll på dem enklere enn du tror. På bare noen få minutter kan du raskt være igang med å kvitte deg med fruktfluer ved å lage denne enkle, hjemmelagde fellen med ingredienser du allerede har i skapet.

bananfluer

Tilbehør

 • eplecidereddik
 • Oppvaskmiddel (Zalo)
 • Et glass eller en liten bolle

Advarsel

Selv om eddik er hovedingrediensen, og det anses som trygt for konsum, er ikke et flytende vaskemiddel det samme. Oppbevar denne løsningen utilgjengelig for barn.

Bruksanvisning

Før du begynner, kast ut all overmoden frukt som kan tiltrekke bananfluer.

 1. Hell rundt en kopp eplecidereddik i en krukke eller liten bolle. (Det trenger ikke å være nøyaktig.)
 2. Tilsett noen dråper vaskemiddel i glasset. (Ikke bland.)
 3. Plasser fellen i området der du så fruktfluene og vent på at den skal gjøre jobben sin. Snart fylles beholderen med druknede fruktfluer. Skyll og gjenta.
 4. Man kan dekke til glasset med plastfolie med hull i for at fluene skal ha vanskeligere for å fly ut igjen.

Hvorfor dette fungerer

Eddik er et naturlig, allsidig, miljøvennlig kjøkkenprodukt. I tillegg til bruken for matlaging, er den en rimelig ingrediens i mange rengjøringsmaskiner. Pluss, i motsetning til mange kommersielle produkter, avgir ikke eddik skadelige, sterke gasser. Det får egentlig bare ting til å lukte!

Bananfluer tiltrekkes av lukten av cidereddik og vil prøve å lande på overflaten. De får seg imidlertid en stor overraskelse – fordi oppvaskmiddel bryter overflatespenningen til eddik, faller bananfluene inn og drukner. Si farvel til den irriterende svermen.

Tips

 • En flaske med liten hals kan også brukes.
 • Ha en bananfluefelle på kjøkkenbenken, selv etter at du har fanget fluene: Denne fellen vil forhindre at fremtidige angrep oppstår. Du kan oppbevare den i en vakker beholder slik at den ikke stikker ut. Eddiken fordamper over tid, så fyll på når du merker at det begynner å bli lavt.

Alternativ metode

Hvis du ikke har eddik for hånden, kan man bruke rødvin isteden. Eller du kan fange bananfluer ved å legge et stykke overmoden frukt i en åpen plastpose. Vent til fluene samler seg på frukten, lukk deretter posen forsiktig og fange dem inni.

Hvordan forhindre fremtidige angrep

Hvis du vil prøve mer enn å lage en felle, er her noen gode løsninger:

  • Angrep oppstår ofte når du tar hjem infisert frukt fra matbutikken eller produktstanden. Hvis du legger merke til bananfluer når du handler, hopp over produkter de er i nærheten av. Du kan satse på at det er mange flueegg på disse produktene som bare venter på å bli klekket ut på kjøkkenet ditt. Når du tenker på at en enkelt fruktflue kan legge 500 egg, er det en ganske overbevisende grunn til å reise hjem uten bananene du planlegger å kjøpe.
  • Når du kjøper frukt, skyll bort de som er vaskbare når du kommer hjem: epler, steinfrukter, bananer, sitrusfrukter osv. for å bli kvitt fluelarvene.
  • Pass på å spise frukt og grønnsaker før de blir overmodne eller dårlige. bananfluer legger gjerne egg på modne eller fermenterte produkter. Enda bedre, oppbevar dem i kjøleskapet.
  • Vask kjøkkenet ditt: Disse fruktfluene lander også og legger egg på benkeplatene dine – selv i vasken. Sørg faktisk for at det ikke er matavfall igjen i kloakken eller søppeltømmingen.
  • Ta ut søppelet ditt regelmessig. Resirkulerbar også: Små mengder juice eller vin som er igjen i bunnen av flaskene er nok til å fange oppmerksomheten til en fruktflue. Hvis du ikke husker når du sist skrubbet søppeldunken og søppeldunkene – nå kan det være på tide.
  • Sørg for å kaste de gjenbrukbare handleposene dine i vaskemaskinen med jevne mellomrom også før fruktfluene minner deg på at du er forsinket.

Les også våre tips for å bli kvitt:
Mus
Maur
Rotter

Trenger du hjelp med skadedyrbekjemepelse av andre insekter eller dyr? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt
Scroll to Top