Skadedyrkontroll1

Trenger du  hjelp mot skadedyr? 

Geithams, også kallt monsterveps

Geithams også kallt monsterveps

Stikkende insekter sender mange mennesker til legevakten hvert år. Selv om du kanskje har hørt om Geithams, også kalt monsterveps. Dette er en veps som dronningene kan måle helt opp til 35mm. Det kan det være skremmende å møte dem. Geithams er en stor veps og har dobbelstørrelse av vanlig veps. Monstervepsen har også derfor større giftmengde i seg, som igjen fører til større farer ved stikk.

Europeiske Geithams, er større enn vanlig veps og har brune med gule striper på magen.

Geithamsen hekker i hule trær, låver, utebygninger, hule husvegger, loft og forlatte bikuber. Ubeskyttede reir er vanligvis dekket i en brun konvolutt laget av cellulose fra opptygget, råtnet tre.

Hva er forskjellen mellom geithams og vanlig veps

Hovedforskjell på Geithams og vanlig veps for det blotte øyer er størrelsen. Geithamsen er dobbelt så stor som en vanlig veps. Utseendemessig er disse veldig like. Geithamsen er ikke spesielt aggresiv, vanlig stikkveps er mye mer aggresiv enn sin større slektning.

geithams vs veps

Vaner:

Monsterveps har er  rekke bytteinsketer på menyen. Den spiser store insekter som gresshopper, fluer, vanlig veps og honningbier, den er også kjent for å spise tresaft, frukt og honningdugg. De vises vanligvis på sensommeren og kan, i motsetning til de fleste stikkende insekter, være aktive om natten.

Trusler:

Geithams har glatt brodd, slik at de kan stikke om og om igjen. Geithams stikk bærer også gift som gjør stikkene smertefulle og de klør eller hovner opp i ca. 24 timer, og kan forårsake samme risiko for allergisk reaksjon som andre insektstikk. Denne vepsen kan også gjøre mye skade på trær og busker fordi de fjerner barken for å komme til saften. De bruker også barkfiberen til å bygge reir.

Forebygging:

Den beste måten å forhindre angrep og mulighetene for å bli stukket er å gjøre hjemmet mindre attraktivt for stikkende insekter. Før du går igang å trimmer busker eller hekker, eller plukker frukt, se opp for reir for å unngå kontakt med veps. Tett sprekker og mulige inngangshull med et passende tetningsmiddel, reparer eventuelle rifter i insektsnetting, og prøv å holde dørene lukket for å hindre at stikkende insekter kommer inn i hjemmet. Å holde maten dekket, spesielt når de er utendørs, vil også bidra til å holde stikkende insekter i sjakk når de er på jakt etter næring. Når du tilbringer tid ute, bør folk unngå å bruke sterke dufter og velge uparfymerte hygieniske produkter. På samme måte bør de bruke sko som dekker og beskytter føttene mot potensielt å bli stukket.

Hva du skal gjøre hvis du har blitt stukket:

  • Fjern vepsen så raskt som mulig for å dempe utslipp av gift fra brodden.
  • Rengjør det berørte området grundig med såpe og kaldt vann, og påfør deretter en kald kompress eller ispose.
  • Kløe og smertedemepende kremer (inkludert aspirin, ibuprofen og naproxen) kan brukes etter behov for å lindre smerte.
  • Antihistaminer og hydrokortisonsalve kan bidra til å lindre den lokale reaksjonen.
  • Hvis den lokale reaksjonen forverres, oppsøk lege for vurdering.
  • Hvis en mer alvorlig reaksjon oppstår, søk akutt medisinsk hjelp eller ring ambulanse. De som har kjent allergi mot veps bør skaffe seg adrenalinsett, vite hvordan de skal brukes og ha det med seg til enhver tid.

Hvis du finner et vepsebol av geithams på eiendommen din, kontakt en skadedyrspesialist omgående. De vil kunne bekrefte typen veps og anbefale en fremgangsmåte.

 

Ta kontakt
Scroll to Top