Skadedyrkontroll1

Trenger du  hjelp mot skadedyr? Ta kontakt idag!

Tegn på gnagerangrep

Rotter og mus kommer inn  i boliger når været blir kaldere. Våte kalde forhold på høst og vinter vil drive gnagere inn i hele landet. Hva bør huseiere gjøre for å tidlig oppdage de vanlige tegnene gnagerangrep? Hva gjør vi  for å holde mus og rotter ute når temperaturen synker.

Selv om skadedyraktivitet av insekter normal sett avtar i løpet av høsten og vinteren, må huseiere være på utkikk etter tegn på gnagere som mus og rotter, som da trekker inn i boliger. Forebyggende tiltak må til for å unngå rotter og mus i hus og leiligheter. Mus og rotter kan spre farlige sykdommer, forurense mat, utløse allergisymptomer og til og med bringe lopper, flått og lus inn i hjemmene. Gnagere er også kjent for å skade boliger ved å tygge gjennom isolasjon, elektriske ledninger, vannrør og andre ting.

Her er seks vanlige tegn på problemer med gnagere:

  1. Avfall: Å finne mus eller rotteskitt rundt i hjemmet er et av de vanligste tegnene på gnagerangrep. Disse etterlatter seg ofte avføring på steder hvor maten oppbevares, som kjøkkenskap eller boder, samt under vasker, inne i pappesker, langs fotlister og oppå veggbjelker.
  2. Gnagemerker: Gnagere kan forårsake alvorlig skade ved å tygge gjennom nesten alle typer materialer – inkludert plast- og blyrør – for å få mat eller vann. Husmus og rotter er også kjent for å gnage på ledninger i vegger, noen ganger forårsakersom kan forårake husbranner.
  3. Reder: Gnagere foretrekker å hekke i mørke, bortgjemte områder hvor det er liten sjanse for forstyrrelse. Husmus, spesifikt, liker å bygge reirene sine av strimlede papirprodukter, bomull, emballasjematerialer, veggisolasjon og tekstiler. Hvis du ser disse materialene spredt rundt i hjemmet, kan det være et tegn på at gnagere er i nærheten.
  4. Spor: Rotter har en tendens til å etterlate mørkt fett eller smussmerker langs vegger og gulvplanker når de følger en sti gjennom hele hjemmet mellom reiret og maten. Hold øye med disse merkene, som faktisk er forårsaket av rottens fete pels.
  5. Merkelige lyder: Å høre merkelige lyder i veggene, spesielt om natten, kan være litt bekymringsfullt. Sjansen er stor for at disse lydene kan tilskrives en familie av gnagere som suser rundt i huset, mellom veggene og oppe på loftene. Gnagere er spesielt glad i loft fordi de gir mørke, bortgjemte steder for å bygge reir.
  6. En ekte gnager: Mus kan avle raskt, så hvis du ser én mus i huset, er det sannsynlig at det er andre der også. Faktisk kan en mus føde opptil 12 unger i kullet og ha 8 kull i året. Det blir fort mange mus.

For å forhindre at gnagere kommer inn, bør huseiere tette eventuelle strukturelle sprekker med musebørste eller stålull, siden husmus kan komme in gjennom åpninger så små som en krone. I tillegg, hold kjellere, loft og utvendig rundt boligen ryddig og rent. Oppbevar ved noen meter borte fra huset og oppbevar maten i lufttette beholdere, kast søppel regelmessig.

Hvis det er mistanke om gnagerangrep, ta kontakt med en godkjent skadedyrbekjemper å håndtere situasjonen.

 

Ta kontakt