Skadedyrkontroll1

hvordan skadedyrfirmaer

Trygg og effektiv skadedyrkontroll

Museumsbille

Det å få rotter inn i boligen, er en ubehagelig opplevelse. De kan lage store ødeleggelser. Brann, vannskader og luktproblemer, i tillegg til å være skremmende. I de tilfellene man opplever rotter i hus, bør man benytte seg av professjonell skadedyrkontroll. Våre lokale teknikere har høy kompetanse og kan hjelpe deg raskt.

Ta kontakt

Museumsbille

  • Sort med små skjell i sort, hvitt og oker som danner mønster
  • 2-4 mm lang
  • Larven er pæreformet, brun, leddelt, hårete, har hårtuster bak, opptil 5 mm

Biologi og adferd

Museumsbillen er en klanner i underfamilien treklannere (Megato- minae). Billen finnes innendørs og utendørs i Norge nord til Nord- land. Voksne biller søker ut i blomster om sommeren for å spise nektar og parre seg. Hunnene flyr inn i hus eller andre mørke

Museumsbille

steder og legger egg om de finner næring for larvene. De legger få egg, bare 22 i snitt. Innendørs er larvene i aktivitet hele vinteren, spiser og skifter hud omtrent ti ganger. De forpupper seg i mai-juni, og et par uker senere flyr de voksne ut.

Skade

Larvene lever først og fremst av tørre, døde insekter eller edderkopper, men de kan også spise tørre åtsler, fjær, pels og ull. Skade på ull og silketekstiler kan forekomme. Tidligere var museumsbille et alvorlig skadedyr i museer der de angrep insektsamlinger og utstoppede dyr. Nå har derimot andre klannere som vepsebolklanner og sebraklanner tatt over som de store skadegjørerne her. De aller fleste hus og hytter har besøk av museumsbille, men de gjør som regel ingen skade.

Forebygging og bekjempelse

  • Pakk utsatte gjenstander (ulltøy, skinndrakter ) i plast eller tette beholdere.
  • Fjern larvenes næring ved å støvsuge døde insekter og edderkopper.
  • Angrepne klær vaskes ved 60 °C eller varmebehandles i badstue (billene tåler kulde godt).

Kilde: Fhi.no

Trenger du råd, eller hjelp til problemer med skadedyr i din bolig? Ta kontakt for en uforpliktende samtale.

Ta kontakt

Relaterte innlegg

Skroll til toppen